Viata de dupa coronavirus - Coronavirus Will Change the World Permanently. Here’s How.

34 de specialisti au fost intervievati de Politico despre cum va arata lumea dupa pandemie in viziunea lor.

Articolul original e aici.

Concluziile mele dupa ce le-am citit parerile.

Voi ce parere aveti?

(sursa Politico.com)

Comunitate, seriozitate, expertiza, patriotism “demilitarizat” care nu mai presupune arme, mai putin individualism, sanatate, servicii publice mai bune, online-ul va deveni varianta implicita in modul nostru de operare.

Mai multa lume care va lucra de acasa, mai putina lume va fi dispusa sa isi mai piarda ore in trafic ca sa faca acelasi lucrul pe care l-ar putea face si de acasa sau de unde individul considera “casa” cel putin temporar.

Telemedicina va deveni o metoda tot mai acceptata de “doctor de familie” pentru cazurile tratabile de la distanta.

Guvernele vor tine “acasa” liniile strategice de productie pentru minimul necesar unei economii sa supravietuiasca unei blocade economice, de la otel la medicamente si produse alimentare. Retelele locale de distributie vor fi considerate strategice si vor fi consolidate.

Se va investi in cercetare si stiinta adevarata in care expertiza si competenta va conta mult mai mult. Guvernele centrale se vor rezuma la institute puternice care vor trasa cadrele generale de lucru sau “regulile jocului” in zonele de interes strategic, restul revenind puterii locale.

Va aparea conceptul de “federalizare civica” in care puterea este data local in mainile oamenilor care trebuie sa se organizeze in comunitati de expertiza ca sa supravietuiasca in orice scenariu. Guvernele centrale sunt depasite de diversitatea si complexitatea problematicilor locale. Solidaritatea si responsabilitatea civica este noua forta.

Votul prin corespondenta si electronic va deveni “mainstream”!

Gandirea critica, stiintele analizelor statistice si prognozarii vor deveni foarte importante. Vom fi mult mai profunzi in ceea ce inseamna pentru noi schimbarea.

Consumerismul si impactul sau asupra comunitatilor locale, naturii si planetei vor fi mult temperate. Dar exista riscul ca inechitatea sociala sa creasca. E posibil ca cei bogati sa beneficieze ca de fiecare data din momentele de criza pentru ca sunt cei care au resursele sa exploateze imediat oportunitatile.

Probabil vom invata din nou sa facem mancare acasa. :slight_smile: Cel putin pentru primele luni dupa pandemie. Parcurile largi si natura vor fi mult mai apreciate si probabil ingrijite. Vom iesi din “rutine” si vom fi mai creativi cu timpul nostru. Nu vom mai fi niste “robotei” care nu realizeaza ca fac acelasi lucru zilnic pentru a creste eficienta si performanta, care in cele din urma ne va aduce mai multi bani, dar mai putina satisfactie.

2 Likes

:+1::hugs:
We’re not going back to normal