Vaccin la orizont. Ce orizont?

„Vaccinuri pentru SARS-CoV-2…?! Cunoaștem!!!”

Așa începe mesajul cercetătorului Sergio Linares Fernández din domeniul vaccinologiei din Lyon care se adresează întregii lumi răspunzând la o serie de întrebări pe care probabil și le pun mulți dintre noi. Modul în care a punctat problema merită adaptarea în română.

De ce după 5 luni tot nu o să avem un vaccin?

Puțini oameni știu cât de ușor și, paradoxal, cât de complicat e să dezvolți un vaccin. Fără a da prea multe detalii despre diferitele tipuri de vaccinuri, putem spune că avem mai mult de 115 candidați pentru titlul de vaccin anti-COVID-19, dintre care doar 5 sunt în prezent în faza de studii clinice și toate au la bază Proteina S. Cu alte cuvinte, studiile clinice pot dura mai mult de 6 luni, în condițiile în care studiile clinice au patru faze iar în timpul desfășurării acestora rezultatele pot fi foarte diferite și avea astfel un impact asupra momentului în care vaccinul poate fi disponibil pacienților. Prin urmare mai trebuie să așteptăm, cu mult optimism desigur, dar și într-un mod rațional.

https://www.nature.com/articles/d41573-020-00073-5


Image from:https://bit.ly/wwvaccine

Ar putea unul dintre acești candidați fi produs direct și să fie administrat populației în 5 luni? Care este cel mai rău lucru care s-ar putea întâmpla? Nu este boala mai gravă, COVID-19, decât ceea ce ar putea face un vaccin?

În cazul primei întrebări, răspunsul ar fi, teroretic, da. Dar asta în cazul în care s-ar produce imediat. Dar din păcate lucrurile nu funcționează așa. Sau ați încerca sa construiți o navă spațială fără a face niciun test de zbor?

În cazul vaccinurilor, primul și cel mai important lucru de care trebuie să ne asigurăm este că vaccinul e sigur. Legat de virus, sunt multe lucruri pe care trebuie să le cunoaștem. De exemplu, există virusuri care sunt capabile să folosească sistemele tale de apărare împotriva ta, la fel ca în cazul în care ai da cheile de la casă unui hoț și de asemenea să-i mai și spui când mergi în vacanță. Există posibilitatea ca acest virus să aibă acest comportament și de aceea e necesar a fi studiat în continuare.

Haideți să ne imaginăm o lume în care întreaga populație este vaccinată. În acest caz ipotetic, să zicem că există persoane care dezvoltă simptome mult mai grave. Lumea o să spună ulterior că vaccinul nu a fost testat deloc înainte, sau cel puțin nu suficient.

Acum haideți să ne imaginăm același caz, dar de data aceasta vaccinul nu e eficace. Toată lumea s-ar plânge de milioanele de euro cheltuiți pe ”apa murdară”. Și să zicem că după acest scenariu se descoperă totuși un vaccin eficace. Întrebarea pe care și-ar pune-o fiecare ar fi : chiar va funcționa?
Prin urmare, e absolut necesar să avem un vaccin care să prezinte siguranță și eficacitate înainte de a ajunge la milioane de oameni. Dar toate acestea înseamnă timp.

Mi-a fost administrat vaccinul anti-gripal. Mă vă proteja de infecția cu SARS-CoV-2?

Răspunsul e „NU” deoarece este vorba de două virusuri diferite. Și chiar dacă ambele dau același tip de simptome, sunt total diferite. E ca și cum am spune că o pasăre, un liliac și un țânțar sunt la fel pentru că zboară.

Când să ne așteptăm la un vaccin?

Mulți cercetători depun eforturi mari pentru dezvoltarea unui produs sigur și care să ne protejeze, într-un timp cât mai scurt. Dacă totul merge potrivit planurilor, vaccinul poate fi disponibil într-un an.

Nu în ultimul rând, țin să explic faptul că numele SARS-COV-2 este numele virusului, în timp ce COVID-19 este numele bolii. La fel ca în cazul virusului HIV și a bolii SIDA.
Un aspect esențial și de reținut este că nu toată lumea care este purtătoare de virus dezvoltă în mod obligatoriu și boala. Totuși, acești pacienți pot răspândi virusul fără să știe.

1 Like

Comunitatea face progrese pentru umanitate! Acesta este unul din cele 5 care sunt in faza clinica, sau este al 6-lea? Cei de mai jos zic ca e oricum primul in Europa testat pe oameni.

Cu siguranță! Suntem optimiști!
Putem să-l considerăm cel de-al 6-lea vaccin care a intrat în studii clinice și primul din Europa. Avantajul britanicilor a fost că ei au dezvoltat în 2018 un vaccin pentru MERS-CoV (tot un coronavirus), studiile clinice relevând rezultate promițătoare. Virusul produce Middle East Respiratory Syndrome (MERS). Acesta a apărut în Arabia Saudită în 2012 și încă este o problemă de sănătate publică, fiind în atenția WHO. Cel mai important lucru e faptul că cele două coronavirusuri au un lucru în comun și anume o proteină de pe suprafața acestora numită Proteina S (Spike) și care a fost folosită în ambele cazuri pentru dezvoltarea vaccinului de către cercetătorii de la Oxford. Și lucrurile nu se opresc aici. GSK și Sanofi, două mari companii farmaceutice, au semnat un acord de colaborare privind dezvoltarea unui vaccin. O să mai urmeze probabil și alte vaccinuri care vor intra în studii clinice. Revin în luna mai cu un update privind situația vaccinurilor de la nivel global.

2 Likes

Vești bune! Vacinul dezvoltat de cei de la Moderna Therapeutics a trecut în faza II de trialuri clinice. În mod normal, faza a II-a de trialuri clinice poate dura până la 15 luni, dar dacă lucrurile merg într-o direcție bună, s-ar putea ca la sfârșitul anului să vorbim de fazele finale ale studiului.

În acest articol veți găsi și o scurtă prezentare a ce înseamnă vaccinul pe bază de ARNm și despre cum ARNm reprezintă viitorul medicinei.

1 Like