Resilience Lab #1 - Gândirea strategică

Resilience Lab #1 - Gândirea strategică
Ela Bălan: ”Eu cred că oamenii sunt mult mai strategici decât cred ei că sunt.”

Toamna aceasta am reactivat un program al Fundaţiei Comunitare Timişoara: Resilience Lab.

Pentru prima întâlnire Ela Bălan, coordonator Program Fundaţii Comunitare la ARC - Asociaţia pentru Relaţii Comunitare, a împărtăşit cu noi din experienţa ei legată de gândirea strategică pentru organizaţii.

Iată, pe scurt, punctele cheie ale discuției începute la Resilience Lab #1 - Gândirea strategică, pe care vă propunem să o continuăm aici, alături de toți cei interesați de subiect.

Premise

De multe ori se confundă strategia cu planuri rigide, complexe, stufoase, gândind că, dacă nu ai un plan, atunci nu poți fi strategic. Mai există și miturile cum că planificarea strategică este un proces pentru inițiați, un soi de doctorat pentru organizații, și că strategia trebuie să fie, în final, un plan foarte detaliat, care să arate fiecare pas și de la care sub nicio formă să nu te abați, că altfel e de rău!

Ce este strategia?

Strategia este o hartă vie, care îți arată cine ești și de unde pleci, unde vrei să ajungi în 2, 3, 5 sau 10 ani, schimbările majore pe care vrei să le produci în comunitatea ta, o hartă în care este foarte important să poți alege în fiecare moment ce cale să iei. Sunt mereu mai multe variante posibile, între care alegi în funcție de momentul in care te afli, dar si de oportunitățile și șansele de creștere ivite pe parcurs.

De ce este atât de importantă?

  • definește organizația, în sensul în care spune cine este ea, unde este sufletul ei, care sunt viziunea și misiunea, care sunt valorile după care se ghidează, care este schimbarea pe care vrea să o aducă, ce talente are și ce anume o face specială;

  • ajută pe toți cei implicați în proces să aibă o viziune comună și un scop comun, aspecte care generează o forță extraordinară!

  • setează prioritățile și identifică direcțiile înspre care se îndreaptă, pe măsura puterilor sale organizaționale;

  • ghidează în folosirea inteligentă a resurselor;

  • arată zone în care mai trebuie să lucrezi cu tine și cu echipa pentru a fi mai bun;

  • ajută comunitatea să cunoască mai bine organizația;

  • este o dovadă de profesionalism , crescând foarte mult rating-ul în comunitate.

  • te ajută să evaluezi ceea ce faci!

Gândirea strategică îți oferă o lentila ce te ajuta să vezi cum ajungi la potențial maxim cu organizația!

Pașii cheie în proces?

Pasul 1. Momentul T0 - este foarte important să știi cine sunteți, ce talente aveți și ce super-puteri aveți.

Pasul 2. Ideația: Generează viziunea, misiunea și valorile comune celor din organizație.

Pasul 3. Oglinda din comunitate: Consultarea comunității și prioritizarea ariilor lor de interes.

Pasul 4. Cartarea: Direcțiile Strategice și schimbările majore generate.

Pasul 5. Suflecăm mânecile: Implementarea Strategiei și planurilor operaționale.

Pasul 6. Evaluarea - din perspectiva învățării! Ce a mers? Ce nu a mers? Ce trebuie îmbunătățit? Ce vom schimba?

Pasul 7. Celebrarea - să curgă șampania!

Și acum?

Te regăsești pe o astfel e hartă vie a organizației în care activezi? Ai busola la tine? Vezi itinerariile posibile? Dacă nu, ce crezi că te ține în loc? Dar putere, ce îți dă putere?

Hai să continuăm schimbul de idei despre gândirea strategică în organizații, împărtășind gânduri, reflecții, frământări, întrebări.

2 Likes

Problema cea mai presanta pentru organizatia noastra si supusa discutiei in cadrul acestui atelier a fost cea legata de cooptarea in procesul de decizie (si asumare responsabilitati) a unui numar mai mare de voluntari si depasirea modelului de conducere bazat pe “liderul unic”. Ela Balan ne-a ajutat sa intelegem mai bine cat este de importanta constructia relatiilor din interiorul echipei si recunoasterea meritelor fiecaruia in parte. Am inteles si ca trebuie sa avem mai multa grija de organizatiile noastre si sa nu le distrugem din dorinta de a da totul pentru reusita proiectelor pe care le desfasuram. Resilience teaching at its best!