CO-Tehnologia. CNC și 3D printing comunitar / cooperativ.

Nu putem cere celor care sunt in linia intâi in lupta cu coronavirusul în spitale să facă și campanie de fund-raising, și achiziții, și producție rapidă (fără bani pe manoperă), și livrare, și să caute alți posibili producători cărora să le ofere și consiliere.

De aceea în Timișoara se lucrează intens la realizarea unor produse medicale ce vor fi folosite în spitale pentru a completa contra-cronometru necesarul de echipamente și materiale în lupta împotriva coronavirusului. Aceasta depinde de capacitatea de producție și aceea proprietarii de make-space-uri sau de 3D printer/ CNC-uri sunt rugați să le înscrie aici.

Există câteva inițiative locale de prototipare rapidă și producție in serie limitată de echipamente care pot să ajute personalul medical. Pe cele pe care le cunoaștem deja sunt inițiativele de pe viziere.ro și VentilaTM.

Viziere
Platforma națională viziere.ro are momentan dificultăți de identificare si comunicare promptă cu potențialii producători din Timișoara. Aceștia sunt make-space-urile sau proprietarii de CNC-uri, 3D-printers sau lasere locale. Totodată ei au dificultăți în a găsi finanțare pentru materiale. Putem susține producătorii locali cu o campanie unitară de crowd-funding care să rezolve toate problemele comune de logistică enumerate mai sus.

Fundația Comunitară Timișoara are deja o campanie de strângere de fonduri aici: Doneaza si tu : Campania platformei Timotion - Solidari în fața Covid-19.

image
100 de viziere cu un design îmbunătățit de Ailioaiei Alin au fost trimise deja către spitalul din Reșița prin Fundația Comunitară de acolo. Cu siguranță este nevoie de mai multe atât în Timișoara, cât și în zona de Vest.

Până în momentul cererea este de peste 4000 viziere doar pentru spitalele din Timișoara. Nu am luat în calcul cabinetele medicilor de familie, laboratoarele și alte categorii de persoane ce trebuie să gestioneze situația pandemiei.